The sibilant sirystes (Sirystes sibilator) is a species of bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Argentina, Bolivia, Brazil, and Paraguay.
The sibilant sirystes is 18 to 18.5 cm (7.1 to 7.3 in) long and weighs about 26 to 28 g (0.92 to 0.99 oz). The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies have a black crown with a slight crest. The rest of their face is slate gray. Their nape and back are mottled gray with an olivaceous cast in most individuals and their rump has a gray wash, with white tips in the northern part of its range. Their wings are blackish with wide gray edges on the coverts and inner flight feathers. Their tail is long, blackish, and has a square tip. Their throat and breast are gray that becomes grayish white on the belly. Subspecies S. s. atimastus has yellowish tips on the rump feathers, a pale ashy throat, and a white breast and belly. However, the differences between the two subspecies appear to be clinal. Juveniles resemble adults with a faint overall buffy wash. Both subspecies have a dark reddish brown iris, a black bill, and blackish legs and feet.
Translated Descriptions (9)
cs
Tyran černochocholatý (Sirystes sibilator) je druh ptáka z čeledi tyranovitých. Vyskytuje se v Argentině, Bolívii, Brazílii a Paraguayi.
de
Der Olivrücken-Kappentyrann (Sirystes sibilator) ist eine Vogelart aus der Familie der Tyrannen. Er kommt in Argentinien, Bolivien, Brasilien und Paraguay vor.
es
El Mosquero Silbador (Sirystes sibilator) es una especie de ave de la familia Tyrannidae. Se encuentra en Argentina, Bolivia, Brasil y Paraguay.
fr
Le Tyran siffleur (Sirystes sibilator) est une espèce d'oiseau de la famille des Tyrannidae. On le trouve en Argentine, en Bolivie, au Brésil et au Paraguay.
it
Il tiranno sibilante (Sirystes sibilator) è una specie di uccello della famiglia Tyrannidae. Si trova in Argentina, Bolivia, Brasile e Paraguay.
nl
De grijsrugfluittiran is een vogelsoort uit de familie van de tirannen, die voorkomt in Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. De vogel is 18 tot 18,5 cm lang en weegt ongeveer 26 tot 28 gram. De geslachten hebben hetzelfde verenkleed. Volwassenen van de nominaatondersoort hebben een zwarte kruin met een lichte kuif; de rest van het gezicht is leigrijs. De nek en rug zijn gevlekt grijs, bij de meeste individuen met een olijfkleurige zweem, en de stuit heeft een grijze waas, met witte uiteinden in het noordelijke deel van het verspreidingsgebied. De vleugels zijn zwartachtig met brede grijze randen op de dekveren en binnenste slagpennen. De staart is lang, zwartachtig en heeft een vierkante punt. De keel en borst zijn grijs, wat overgaat in grijsachtig wit op de buik. De ondersoort S. s. atimastus heeft gelige uiteinden op de stuitveren, een bleke asgrijze keel en een witte borst en buik; de verschillen tussen de twee ondersoorten lijken echter clinaal. Juvenielen lijken op volwassenen met een vage, algehele beige waas. Beide ondersoorten hebben een donkere roodbruine iris, een zwarte snavel en zwartachtige poten en voeten.
pl
Gwizdaczek dziuplowy to gatunek ptaka z rodziny tyrankowatych, występujący w Argentynie, Boliwii, Brazylii i Paragwaju. Osiąga długość 18–18,5 cm i waży około 26–28 g. Obie płcie mają takie samo upierzenie. Dorosłe osobniki podgatunku nominatywnego mają czarną czapeczkę z niewielkim czubkiem, a reszta twarzy jest łupkowoszara. Kark i grzbiet są nakrapiane szarością, u większości osobników z oliwkowym odcieniem, a kuper ma szary nalot, z białymi końcówkami w północnej części zasięgu. Skrzydła są czarniawe z szerokimi szarymi krawędziami na pokrywach i wewnętrznych lotkach. Ogon jest długi, czarniawy, o kwadratowym zakończeniu. Gardło i pierś są szare, przechodzące w szarobiały kolor na brzuchu. Podgatunek S. s. atimastus ma żółtawe końcówki piór na kuprze, jasnopopielate gardło oraz białą pierś i brzuch, jednak różnice między podgatunkami wydają się być klinowe. Młode osobniki przypominają dorosłe, z delikatnym płowym nalotem. Oba podgatunki mają ciemną, czerwonobrązową tęczówkę, czarny dziób oraz czarniawe nogi i stopy.
pt
O gritador (Sirystes sibilator) é uma espécie de ave da família Tyrannidae. Encontra-se na Argentina, Bolívia, Brasil e Paraguai.
ru
Серобрюхая сириста — вид птиц семейства тиранновых. Обитает в Аргентине, Боливии, Бразилии и Парагвае. Длина тела составляет 18–18,5 см, вес около 26–28 г. Оперение полов одинаковое. У взрослых особей номинативного подвида черная макушка с небольшим хохолком, остальная часть лица шиферно-серая. Затылок и спина пятнисто-серые, у большинства особей с оливковым оттенком, надхвостье с серым налетом, с белыми кончиками в северной части ареала. Крылья черноватые с широкими серыми краями на кроющих и внутренних маховых перьях. Хвост длинный, черноватый, с квадратным кончиком. Горло и грудь серые, переходящие в серовато-белый цвет на брюшке. Подвид S. s. atimastus имеет желтоватые кончики перьев надхвостья, бледное пепельное горло, белую грудь и брюшко, однако различия между подвидами кажутся клинальными. Молодые птицы похожи на взрослых, но с легким палевым налетом. У обоих подвидов темная красновато-коричневая радужка, черный клюв, черноватые ноги и лапы.
Common Names (32 locales)
bg
Бразилска кралска мухоловка
ca
tirà xiulador del Brasil
cs
tyran černochocholatý
cy
Sirystes
da
Sirystes
de
Olivrücken-Kappentyrann
en
Sibilant Sirystes
es
Mosquero Silbador
es_AR
Suirirí Silbón
es_EC
Suirirí Silbón
es_ES
Mosquero silbador
es_MX
Mosquero Silbador
et
brasiilia viletikat
fi
viheltäjätyranni
fr
Tyran siffleur
gn
Anambe ayvu
hr
crnokapi silnik
ja
フエフキタイランチョウ
lt
Siristas
nl
Grijsrugfluittiran
no
fløytesirystes
nv
Dǫ́ʼiiyiyiitsahí binághah dinilbáhígíí
pl
gwizdaczek dziuplowy
pt
gritador
pt_PT
Gritador
ru
Серобрюхая сириста
sk
postriežkar čiernohlavý
sr
Piskutavi siristes
sv
östlig visseltyrann
tr
Brezilya Islıkçı Tiranı
uk
Тиран-свистун чорноголовий
zh-CN
西利霸鹟