| BirdNET ID | BN08541 |
| Taxon group | Aves |
| Commonness | Common (73/100) How often it is observed on iNaturalist compared with other Aves, not how abundant it is |
| Image source | iNaturalist |
| Avicommons | Photo by Paul Prappas (cc-by-nc-2.0) |
The long-tailed silky-flycatcher (Ptiliogonys caudatus) is a passerine bird in the family Ptiliogonatidae. It is found in Costa Rica and Panama. The long-tailed silky-flycatcher is 20 to 24.4 cm (7.9 to 9.6 in) long and weighs about 37 g (1.3 oz). It is a slender bird with a prominent crest and a long tail whose central pair of feathers extend beyond the others. Adult males have a gray forehead and crown and a thin yellow eye-ring. The rest of their face, their crest, and their neck are yellowish olive-green. Their back, rump, uppertail coverts and upperwing coverts are bluish gray. Their flight feathers and tail are black with most tail feathers having a large white patch in their middle. Their throat is grayish olive-green and their breast and upper belly a slightly paler olive-green than their back. Their lower belly, sides, and flanks are yellowish olive-green and their undertail coverts bright yellow. Adult females are overall duller than males and have a somewhat shorter tail. Their head, neck, and crest are a paler yellowish olive-green than the male's. Their back, rump, uppertail coverts, upperwing coverts, breast, and upper belly are olivaceous gray. Their lower belly is yellowish white, their flanks greenish yellow, and their undertail coverts yellow. Both sexes have a dark iris, a black bill, and black legs and feet. Juveniles are generally light grayish brown. They have a whitish eye-ring, brownish uppertail coverts, paler underparts than adults, pale yellow undertail coverts, and brownish bill and feet.
| iNaturalist | #367680 |
| eBird | ltsfly1 |
| Macaulay Library | ltsfly1 |
| Xeno-Canto | Ptiliogonys caudatus |
| observation.org | #75919 |
| GBIF | 2492894 |
| Avibase | 12D30D1A72DAD86E |
| BirdLife | 22708136 |
| Wikidata | Q27075344 |