The plum-crowned parrot (Pionus tumultuosus) or plum-crowned pionus is a species of bird in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. It is found in Bolivia and Peru.
The plum-crowned parrot is 29 to 30 cm (11 to 12 in) long and weighs about 229 g (8.1 oz). Adults' forehead and crown are plum and the rest of their face, their throat, and their breast are dull purple with plum pink flecks. Their back, wings, and belly are green. Their undertail coverts and the base of their tail are red; the rest of their tail is green with some blue on the outer feathers. Their bill is pale yellowish horn-colored, their iris dark with grayish skin around it, and their legs and feet gray. Immature birds have a brownish green crown and breast, white speckles on their ear coverts, and yellowish green undertail coverts.
The plum-crowned parrot is found on the east side of the Andes from the Department of Huánuco in central Peru east through Bolivia into Santa Cruz Department. It inhabits humid subtropical forest and cloudforest, especially areas with bamboo, and visits nearby agricultural areas as well. In elevation it mostly occurs between 2,000 and 3,300 m (6,600 and 10,800 ft).
Translated Descriptions (9)
cs
Papoušek šupinkohlavý byl rozdělen na následující druhy: Pionus tumultuosus a Pionus seniloides.
de
Der Pflaumenkopfpapagei wurde in die folgenden Arten aufgeteilt: Pflaumenkopfpapagei (Pionus tumultuosus) und Weißkappenpapagei (Pionus seniloides).
es
El loro tumultuoso ha sido dividido en las siguientes especies: Pionus tumultuosus y Pionus seniloides.
fr
Le pionus tumultueux a été scindé en deux espèces distinctes : le pionus à tête blanche (Pionus tumultuosus) et le pionus à calotte blanche (Pionus seniloides).
it
Il pappagallo testaprugna è stato suddiviso nelle seguenti specie: Pionus tumultuosus e Pionus seniloides.
nl
Het Pruimkopmargrietje is een papegaai uit de familie Psittacidae die voorkomt in Bolivia en Peru. De vogel is 29 tot 30 cm lang en weegt ongeveer 229 gram. Volwassen vogels hebben een pruimkleurig voorhoofd en kruin, terwijl de rest van het gezicht, de keel en de borst dofpaars zijn met roze vlekjes. De rug, vleugels en buik zijn groen. De onderstaartdekveren en de basis van de staart zijn rood; de rest van de staart is groen met wat blauw op de buitenste veren. De snavel is bleek hoornkleurig, de iris donker met grijze huid eromheen, en de poten zijn grijs. Jonge vogels hebben een bruingroene kruin en borst, witte spikkels op de oorstreek en geelgroene onderstaartdekveren. De soort bewoont vochtige subtropische bossen en nevelwouden op de oostelijke hellingen van de Andes op hoogtes tussen 2000 en 3300 meter.
pl
Piona śliwogłowa to gatunek papugi z rodziny papugowatych, występujący w Boliwii i Peru. Osiąga 29–30 cm długości i masę około 229 g. Dorosłe osobniki mają śliwkowe czoło i ciemię, a resztę twarzy, gardło i pierś matowopurpurowe z różowymi plamkami. Grzbiet, skrzydła i brzuch są zielone. Pokrywy podogonowe i nasada ogona są czerwone; reszta ogona jest zielona z niebieskim odcieniem na zewnętrznych piórach. Dziób ma barwę jasnorogową, tęczówka jest ciemna, wokół oczu znajduje się szara skóra, a nogi są szare. Młode ptaki mają brązowozielone ciemię i pierś, białe plamki na pokrywach usznych oraz żółtawozielone pokrywy podogonowe. Zamieszkuje wilgotne lasy subtropikalne i lasy mgliste na wschodnich stokach Andów na wysokości 2000–3300 m n.p.m.
pt
O papagaio-de-cabeça-ameixa foi dividido nas seguintes espécies: Pionus tumultuosus e Pionus seniloides.
ru
Сливоголовый амазонет — вид попугаев семейства Psittacidae, обитающий в Боливии и Перу. Длина тела 29–30 см, вес около 229 г. У взрослых птиц лоб и темя сливового цвета, лицо, горло и грудь тускло-пурпурные с розовыми крапинками. Спина, крылья и брюшко зеленые. Подхвостье и основание хвоста красные, остальная часть хвоста зеленая с синим оттенком на внешних перьях. Клюв бледно-рогового цвета, радужка темная, вокруг глаз серая кожа, ноги серые. Молодые птицы имеют коричневато-зеленые темя и грудь, белые пятнышки на кроющих ушах и желтовато-зеленое подхвостье. Обитает в горных влажных субтропических лесах и облачных лесах на восточных склонах Анд на высоте 2000–3300 м.
Common Names (37 locales)
af
Persborsmagrietjie
ar
ببغاء برقوقى التاج
arz
ببغاء بيونس برقوقى التاج
bg
Пъстроглав папагал
ca
lloro tumultuós
cs
amazónek skvrnolící
cy
Parot penfrith
da
Blommehovedet Pionus
de
Purpurstirnpapagei
en
Speckle-faced Parrot
eo
Prunkrona papago
es
Loro Tumultuoso
es_EC
Loro Carijaspeado
es_ES
Loro tumultuoso
es_MX
Loro Tumultuoso
et
täpikpea-papagoi
fi
luumupääaratti
fr
Pione pailletée
he
תוכי נקוד פנים
hr
pjegavolica papiga
hu
rózsafejű papagáj
ja
バラガシラインコ
lt
Judrioji raudonsturplė papūga
mrj
Ошалгы-якшар вуян пион попугай
nl
Pruimkopmargrietje
no
parykkpapegøye
nv
Shádiʼááhdę́ę́ʼ tsídii yáłtiʼí bináyaah yistłʼinígíí
pl
piona śliwogłowa
pnb
کانسی پر طوطا
pt
Maitaca-de-cara-manchada
ru
Сливоголовый амазонет
sk
amazoňan hôrny
sr
Purpurnoglavi papagaj
sv
fläckhuvad papegoja
tr
Beyaz Benekli Papağan
uk
Папуга-червоногуз пурпурововолий
zh-CN
紫红冠鹦鹉