| BirdNET ID | BN05256 |
| Taxon group | Aves |
| Commonness | Moderately common (53/100) How often it is observed on iNaturalist compared with other Aves, not how abundant it is |
| Image source | iNaturalist |
| Avicommons | Photo by David Monroy R (cc-by-nc) |
The rufous-breasted flycatcher (Leptopogon rufipectus) is a species of bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Colombia, Ecuador, Peru and Venezuela. The rufous-breasted flycatcher is 13 to 13.5 cm (5.1 to 5.3 in) long; six individuals weighed 10 to 18 g (0.35 to 0.63 oz). The sexes have the same plumage. Adults have a gray crown. Their face is mostly rufous with some gray in the lores and ear coverts and a dusky crescent around the back of the coverts. Their back and rump are olive green. Their wings are dusky with ochraceous or olive yellow edges on the flight feathers. Their wing coverts are dusky with ochraceous tips that show as two indistinct wing bars. Their tail is reddish brown to brownish olive. Their throat and breast are rufous and their belly pale olive yellow. They have a brown iris, a black or dark brown bill, and gray or bluish gray legs and feet. The rufous-breasted flycatcher has a disjunct distribution. One population is found from southern Táchira in western Venezuela south along Colombia's Eastern Andes to western Caquetá Department. Two others are in Colombia's Central and Western Andes. It is patchily, though possibly continuously, distributed along the east slope of the Andes from northern to central Ecuador and again from southern Ecuador into northern Peru to the Marañón River. It inhabits the interior and edges of humid montane forest and secondary forest in the subtropical and lower temperate zones. In elevation it ranges between 1,800 and 2,700 m (5,900 and 8,900 ft) in Venezuela, between 1,600 and 2,800 m (5,200 and 9,200 ft) in Colombia, mostly between 1,600 and 2,500 m (5,200 and 8,200 ft) in Ecuador, and between 1,650 and 2,150 m (5,400 and 7,100 ft) in Peru.
| iNaturalist | #16388 |
| eBird | rubfly2 |
| Macaulay Library | rubfly2 |
| Xeno-Canto | Leptopogon rufipectus |
| observation.org | #73736 |
| GBIF | 5229514 |
| NCBI | 1604843 |
| Avibase | 5C461582FFB31F09 |
| BirdLife | 22698807 |
| Wikidata | Q1263845 |